W załączeniu znajduje się ZAKTUALIZOWANY I ZAAKCEPTOWANY PRZEZ MINISTERSTWO ROLNICTWA skan ulotki informacyjnej dla rolników, opracowanej w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt.: „Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią”,
wyjaśnienia do wątpliwych zapisów w ulotce :
- do pyt. 2- pod pojęciem narządy wewnętrzne należy rozumieć przewód pokarmowy, który powinien być odjęty z tuszy po właściwym obrobieniu, zabezpieczeniu i podwiązaniu przez osobę przeszkoloną w zakresie uboju zwierząt. Narządy klatki piersiowej należy pozostawić w tuszy, z której do transportu do rzeźni nie należy zdejmować skóry.
- do pyt. 8 – w takich przypadkach należy od sztuk powyżej 48 m-cy życia pobrać tzw. obex do badań celem wykluczenia BSE- tak więc obecność lekarza weterynarii jest niezbędna. Należy również do utylizacji przekazać i posiadać na to dokument handlowy tzw. materiał szczególnego ryzyka (SRM), który w przypadku bydła w wieku pow. 12 m-cy stanowi czaszka łącznie z mózgiem i gałkami ocznymi z wyłączeniem żuchwy oraz rdzeń kręgowy, Ale tak w ogóle odpowiedź na pyt. 8 wprowadza zamęt i niesie ryzyko, że niektórzy pod pozorem ubojów humanitarnych z konieczności, z naruszeniem przepisów ustawy o ochronie zwierząt w zakresie humanitarnego wykonywania uboju poprzedzanego właściwym oszołomieniem, nie bacząc na sankcje karne mogą dokonywać ubojów w gospodarstwie na użytek własny starszych sztuk bydła, tzn. w wieku powyżej 6 m-cy.
Informuję jednocześnie, że jedyna rzeźnia w powiecie oleckim uprawniona do wykonywania ubojów bydła i małych przeżuwaczy nie jest zainteresowana przyjmowaniem sztuk poddanych ubojowi z konieczności na terenie gospodarstw.
PLW w Olecku
Dariusz Salamon